Tunebone – spreek uit als ‘toenboon’ – is in 1999 opgericht met de instelling om vol vanoet de ballen muziek te maken. Niets meer, niets minder.

Bezetting:
zang – Jan Sleumer
drums – Rob Vergonet
gitaar – Roel Smit
bas – Mark Rienks

Tunebone begon met het spelen van covers van bekende namen uit de blues/bluesrock/boogie scene. Na verloop van tijd slopen daar enkele zelf geschreven nummers tussen die zanger Jan van Groningstalige teksten voorzag. Omdat Jan in het dagelijkse leven Grunnegers proat en denkt, is het zingen voor hem in de Groningse Taal het meest natuurlijk. Daarnaast heeft Jan het talent om aansprekende teksten te schrijven die diep uit zijn in de klei gefundeerde Groningse ziel opborrelen. Inmiddels bestaat het repertoire uit eigen werk. Leidraad bij de repertoirekeuze van Tunebone is de te pas, maar vooral onpas, door Jan geuite stelregel “Vol vanoet de ballen!”

In de loop der tijd heeft Tunebone enkele eigen nummers op mogen nemen met steun van De stichting Nij (www.stichtingnij.nl). Deze stichting heeft zich ten doel gesteld de “popmeziek in ons aigen toal” te promoten. Bedenkers van Nij zijn Jaap Alkema en Derk Bosscher. In 2003 is op deze manier de bluesstamper ‘Pobbedop’ uitgebracht en in 2005 het meer rockende WZDRAVR, oftewel ‘Woar Zit Dien Reet Aan Vastroust’. In 2006 zag de stamper ‘Niks Te Verlaizen’ het licht.

 

Tunebone